Ontspanningstherapie

Het effect van ontspanningsoefeningen

Met behulp van ontspanningsoefeningen en meditatie, kunt u zelf invloed uitoefenen op uw lichamelijk en psychisch welzijn. Deze oefeningen kunnen u helpen om bijvoorbeeld stress en pijnklachten te verminderen, om zo weer gezond en positief in het leven te kunnen staan. Of u nog scherper en vitaler te maken dan u al bent.

Tijdens een oefening praat u niet en beweegt u minder, de ogen zijn gesloten waardoor de aandacht naar binnen kan worden gericht. U reageert minder op prikkels van buitenaf, de spierspanning vermindert, de hartslag wordt rustiger en de bloeddruk daalt. Verschijnselen als tintelende vingers, warm worden, geeuwen, spier trekkingen, het gevoel te vallen of een licht gevoel in het hoofd, zijn vaak een teken van ontspanning. Uw lichaam komt tot rust en in rust kan het lichaam werken aan opbouw en herstel. Ook in het brein vinden positieve veranderingen plaats, waardoor u zich ook psychisch gesterkt zult voelen.

Er is veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van medicatie en ontspanning op het lichaam en de psyche. 1 a 2x per dag 20 tot 30 min naar binnen gerichte aandacht (meditatie of ontspanning) helpt bij chronische pijn en hartkwalen, het versterkt het immuunsysteem en verlicht het omgaan met ziektes. Het scherpt je concentratie en vermindert paniek, stress, depressie en verslaving. Het leidt tot een groter geluksgevoel, een beter zelfbewustzijn, meer mededogen en een grotere acceptatie van emoties. Neurowetenschappers hebben aangetoond dat bijvoorbeeld mindfulness oefeningen de hersendelen vergroot, die van invloed zijn op geluk, mededogen en geestelijke gezondheid.

Op internet is enorm veel te vinden. Geleide meditaties en ontspanningsoefeningen, met of zonder muziek, ingesproken door een man of vrouw, met of zonder accent, lang of kort. Het maakt eigenlijk niet uit welke u kiest, als het u maar aanspreekt. In het begin is het prettig als u begeleid word door een audio oefening. Als u vaker ontspant en mediteert, zult u het steeds gemakkelijker zonder kunnen.

 

 

Veel ontspanning toegewenst…