Mindfulness
Wat kan mindfulness voor jou betekenen?
“Vriendelijkheid is geen luxeartikel maar een primaire behoefte om tot bewustzijn te komen” – Jon Kabat-Zinn
Denken, we doen het de hele dag door. We denken over wat er komt, over wat er is geweest, en wat we anders hadden kunnen doen. Jammer genoeg is het merendeel van al deze gedachten zinloos. Maar liefst 99 procent ervan is nutteloze energie, die ons niets oplevert en ons geen stap verder helpt. En toch malen en piekeren we maar door, want zo zitten we nu eenmaal in elkaar. Echt iedereen heeft een hoofd vol gedachten, al zijn het er bij de een wat meer dan bij de ander. Wij allemaal hebben ingesleten patronen die ons denken en zo ook ons doen en laten bepalen. Hoe drukker we zijn, hoe meer we ons laten leiden door deze reactiepatronen; we schakelen over op de automatische piloot.
Mindlessness is gemakkelijk uit te leggen, iedereen kent dat maar al te goed; je verheugt je bijvoorbeeld om iets lekkers te gaan eten, maar terwijl je eet ben je met je gedachten ergens anders. Het is op voordat je het beseft en je hebt eigenlijk nauwelijks iets geproefd. Kortom je hebt geen aandacht voor wat er in dit NU moment te proeven is, want je aandacht was elders (Niet-Hier & Niet-NU).
Mindfulness maakt je bewust van alle drukte in je hoofd. Je leert je gedachten herkennen en benoemen, en dat is het begin van loslaten. Je gaat inzien hoe de ketting van reacties in elkaar steekt én hoe je deze kunt doorbreken. Jij wordt de baas van je gedachten – en niet andersom. Je leert om gedachten toe te laten zonder dat je er iets mee doet. Daardoor verliezen denkpatronen aan kracht, en ontstaat er ruimte. Leegte die je zelf kunt invullen. Je schiet niet als vanouds in een bepaalde reactie, maar krijgt de gelegenheid om zélf te bepalen hoe je omgaat met ongewenste gevoelens of gedachten.
Mindfulness leert je om van een afstand naar je denken te kijken, te leven in het hier en nu, met mildheid jezelf en anderen te bezien, zelf de regisseur van je leven te zijn.
“Meditatie is de enige doelbewuste, stelselmatige menselijke activiteit die niet gericht is op het proberen jezelf te verbeteren of ergens anders te komen, maar die je gewoon laat beseffen waar je al bent”Jon Kabat-Zinn
De wijsheid van Boeddha
Mindfulness is gebaseerd op eeuwenoude oosterse meditatietechnieken. Boeddha zocht zijn leven lang naar een manier om z’n wilde geest te temmen. Uiteindelijk kwam hij tot verlichting door zich terug te trekken en zich helemaal te wijden aan meditatie.
In de jaren zestig kwamen diverse boeddhistische leraren naar het Westen; ze brachten meditatie en mindfulness mee. Vooral Thich Nhat Hanh werd hier bekend.
Hoogleraar geneeskunde Jon Kabat-Zinn mengde deze oosterse wijsheden met zijn westerse inzichten. Hij ontwikkelde cursussen mindfulness op de universiteit van Massachusetts, die acht weken duren en kwam tot de conclusie, dat door meditatie de constante maalstroom van gedachten kan worden stilgelegd.
Het resultaat: de cursisten zaten lekkerder in hun vel en waren blijer. Daarna paste hij zijn inzichten toe op depressieve mensen. De therapie sloeg aan en inmiddels passen therapeuten en coaches over de hele wereld ’m toe. Jon Kabat-Zinn wordt daarmee gezien als de grondlegger van mindfulness in het Westen.
Vandaag de dag is ‘mindfulness’ een ingeburgerd begrip. Maar achter dit ene woord gaan verschillende vormen schuil. Met mindfulness wordt de vaardigheid bedoeld om de geest tot rust te brengen, maar ook een manier van leven vanuit overgave en liefde, én een therapie tegen bijvoorbeeld stress en angst.
“Alles wat we zijn, is het resultaat van wat we dachten”Boeddha
Ons verlanglijstje
We leven in een hectische wereld, met een overvloed aan mogelijkheden, en we willen en verlangen van alles van onszelf. We willen succes hebben, we willen gezien worden, we willen een relatie en vrienden, we willen op de hoogte blijven van wat er om ons heen gebeurt en bovenal willen we gelukkig zijn. Dit verlanglijstje eist zijn tol: we zijn kritisch op onszelf, we zijn onzeker, gestrest, soms angstig en we jakkeren maar door. Met als gevolg dat we onszelf vaak voorbijlopen. We leven vanuit ons hoofd en luisteren niet naar de signalen van ons lichaam, of ons hart. Het verlangen naar meer bepaalt ons handelen.
Hoe blijf je overeind in deze ratrace? Hoe zorg je ervoor, dat je leeft en niet wordt geleefd? Mindfulness kan hierbij helpen. Het leert je om met alle uitdagingen van het leven om te gaan, vanuit een rustige, open houding, en zelf de regie in handen te houden.
Mindfulness helpt bij chronische pijn en hartkwalen, het versterkt het immuunsysteem en verlicht het omgaan met ziektes. Het scherpt je concentratie en vermindert paniek, stress, depressie en verslaving. Het leidt tot een groter geluksgevoel, een beter zelfbewustzijn, meer mededogen en een grotere acceptatie van emoties. Neurowetenschappers hebben aangetoond dat mindfulness de hersendelen vergroot die van invloed zijn op geluk, mededogen en geestelijke gezondheid.
“Geen ander wezen is zo wreed voor zichzelf als de mens. We moeten er niet aan denken onze huisdieren zo te behandelen als we onszelf behandelen: we slaan onszelf met een zweep alsof we een oud paard zijn en we zijn nooit tevreden over onszelf”Ruby Wax
De 7 pijlers van mindfulness
Niet oordelen Zonder dat we het ons realiseren komen we bij elke ontmoeting of ervaring in een automatische stroom van gedachten terecht. Wees je bewust van alles wat er bij je naar boven borrelt. Bekijk je gedachten van een afstandje.
Geduld Iets begrijpen of accepteren heeft tijd nodig. Neem die tijd, reageer nooit direct. Heb geduld met jezelf en met anderen.
Frisse blik Probeer alles te zien alsof je het voor het eerst ziet. Met aandacht wordt elke ervaring, elke ontmoeting, elke situatie uniek en waardevol.
Vertrouwen Vertrouw op je eigen intuïtie. Diep van binnen weet je meestal het antwoord wel – luister naar die wijsheid. Durf je verantwoordelijkheid te nemen.
Niet-streven Schenk aandacht aan wat er ís en niet aan wat er moet zijn. Wees niet gehecht aan het doel of de uitkomst. Zijn in plaats van doen.
Loslaten Loslaten, oftewel niet-hechten, is dingen laten zijn zoals ze zijn. Verwelkom alles met een open hand in plaats van dat je krampachtig vasthoudt aan bepaalde gevoelens of situaties.
Acceptatie Zie de dingen zoals ze zijn. Accepteren is je verzoenen met wat er is. Er is geen verzet, geen ontkenning – het is zoals het is.
“Heb je geduld te wachten tot je modder zakt, het water helder wordt? Kun je in stilte verwijlen tot de juiste handeling vanzelf ontstaat?”Lao-tse
Mindfulness is niets zweverigs, integendeel, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat Mindfulness samenhangt met welbevinden van/in het individu en dat Mindfulness voor iedereen te leren is.
Het wordt ook wel aandachtstraining genoemd. Een skill, die je helpt bij genieten, ervaren en zijn.
Probeer het maar, er is nog nooit iemand slechter van geworden. Nieuwsgierig? Ik coach je hier graag bij.