Life & Mental Coaching

LIFE & MENTAL COACHING

Life Coaching voor pubers

Life & Mental Coaching voor volwassenen

Het verschil tussen coaching, counceling en therapie

Life Coaching voor pubers

Scheiding ouders, communiceren, piekeren, sexualiteit, discipline, drugs, verwachtingen, motivatie, zelfvertrouwen, studiekeuze, pesten, ruzies, social media, concentratie problemen, liefdesverdriet, alcohol, eetproblemen, faalangst, school, boosheid… …de meeste dingen kun je misschien wel met je vrienden bespreken…maar als die het ook niet weten? En je komt er niet meer uit? En je gaat het al helemaal niet met je ouders bespreken…

De puberteit is een heftige fase vol vragen, uitdagingen, keuzes en verwachtingen. Risico’s nemen, grenzen opzoeken en zelfs overschrijden, voor je mening uitkomen, botsen met je ouders en leraren, eigen verantwoordelijk willen dragen. Als puber ben je op zoek naar je eigen identiteit en wil je geaccepteerd worden om wie je bent.

Hoewel met jezelf worstelen op weg naar zelfstandigheid een normaal proces is, is de puberteit een moeilijke periode voor alle betrokkenen. Als puber kun je er baat bij hebben om te praten met een onafhankelijke coach, die je serieus neemt, begeleid en ondersteunt bij het proces van volwassen worden. En in het verlengde hiervan kan ook steun geboden worden aan je ouders/opvoeders. Want die kunnen dat best gebruiken, nietwaar?

Heb je moeite met plannen, maak je veel ruzie, ben je onzeker, heb je een eetprobleem, heb je geen vrienden, word je gepest, heb je veel schooldruk, lijd je onder groepsdruk, gaan je ouders scheiden, durf je geen grenzen aan te geven, durf je geen nee te zeggen of juist geen ja, ben je verliefd, voel je je niet gehoord, pieker je veel, slaap je slecht, heb je faalangst, voel je je alleen, heb je een geheim…..

Dan kun je je daar behoorlijk rot door voelen…en ook al kun je de meeste problemen zelf wel oplossen, soms is het heel prettig om je probleem bij een onafhankelijk persoon kwijt te kunnen, zodat je je probleem makkelijk en snel kunt oplossen, zodat je je energie weer in die dingen kan stoppen die je blij maken. Dat zou fijn zijn toch?!

Vaak is coaching voldoende om je probleem zelf op te lossen en om weer zelfstandig verder te kunnen. Samen gaan wij op zoek naar de juiste oplossing voor jouw, de oplossing die het beste bij je past. Want hoe sneller je je weer goed voelt, hoe fijner toch?!

Ben je jonger dan 16, dan is toestemming van jouw ouders verplicht. Maar verder is het jouw proces en gebeurt er niets zonder jouw toestemming.

 

 

Life & Mental Coaching voor volwassenen

“Niet omdat u het anders niet redt, maar gewoon omdat het beter kan!”

Eigenlijk gaat het best goed met u. Over de meeste dingen bent u wel tevreden, u heeft eigenlijk geen hulp nodig. Maar toch zijn er een aantal dingen, die wel beter zouden kunnen. U merkt dat praten met collega’s, vrienden en familie niet voldoende oplevert en dat u de dingen waar u tegenaan loopt, toch graag wilt oplossen of anders wil aanpakken.

Goede ideeën, hoe pakt u ze aan? Lastige situaties op werk, hoe gaat u ermee om? Vraagt u u weleens af of het ook anders zou kunnen? Of uw werk nog wel bij u past, of hoe u werk en privé beter in balans kunt krijgen? Waar nu precies uw talenten liggen, en of u die ook aan anderen laat zien? Wat zijn voor u belangrijke waarden in het leven, waarin beleeft u passie en wat geeft u energie? Doet u daar ook iets mee?

Coaching kan u helpen bij al deze vragen. Door middel van coaching krijgt u inzicht in uzelf (hoe u denkt, waarom u doet wat u doet en in de patronen, waarin u iedere keer terugvalt) en/of in uw relatie(s). In de coachingsgesprekken leert u deze patronen herkennen en doorbreken. U verkrijgt inzichten en u leert op uw gedrag te reflecteren. Zo ontwikkelt u nieuwe vaardigheden om problemen op te lossen en beter te hanteren. Daarnaast leert u ook een ander kennen en hoe u ook anders naar deze persoon kunt kijken. Dit verandert uw houding en gedrag naar die ander, waardoor ook uw relatie verandert.

Door coaching gaat u u niet alleen prettiger voelen, maar ook beter presteren. U voelt zich autonomer en meer in uw kracht. Haal meer uit uzelf, ik coach u hier graag bij!

Het verschil tussen coaching, counseling en therapie

Het verschil tussen coaching, counseling en therapie is gradueel. Ze gaan vaak in elkaar over en wisselen elkaar af. Toch is er duidelijk onderscheid. Voor welke richting in eerste instantie wordt gekozen, zal duidelijk worden na de intake, aan de hand van uw hulpvraag en inbreng. Hieronder krijgt u vast een indruk.

Coaching: Lichte enkelvoudige problematiek of zelfs alleen gericht op verbetering en versterking; praktische begeleiding, oplossing- doel- en toekomstgericht.“Elk probleem is een nog niet gerealiseerde oplossing”

Counseling: Lichte of matige problematiek; het onderliggende conflict/probleem leren kennen, ermee leren omgaan of het probleem oplossen. “Soms is stilstaan een hele vooruitgang”

Psychotherapie: Matige of zware meervoudige problematiek; begeleiding door het proces van verkenning, inzicht, verwerking en heeling.“De best bewaakte gevangenissen bouwen we voor onszelf”

Coaching

Door praktische begeleiding in de vorm van gesprekken en oefeningen, helpt coaching u uw doelen vast te stellen en ze te bereiken. Coaching is oplossings en toekomst gericht, graven in het verleden is niet nodig.

Het is niet altijd gemakkelijk te weten wat u nu echt wilt. Door te praten met een coach over de toekomst, komt u dieper contact met uzelf en uw wensen. Wanneer u weet wat u wilt, kunt u concrete doelen gaan stellen. De coach helpt u deze doelen met de minste inspanning te behalen. Een doel is op vele manieren te bereiken. De coach helpt de weg te kiezen, die het beste bij u past. De coach motiveert en stimuleert u om door te pakken.

Coaching is voor mensen, die meer uit hun leven willen halen. Die (in werk of op persoonlijk vlak) behoefte hebben aan het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden. Die weten wat ze willen, maar daar wel een steuntje in de rug bij kunnen gebruiken. Die vooruit willen kijken ipv achteruit. Voor mensen, die op het punt staan een grote verandering in hun leven door te voeren, of in een stressvolle periode zitten (zoals verhuizing, nieuwe baan, kinderen opvoeden, enzovoort) en daar graag wat ondersteuning bij willen.

Counseling

Als u een probleem heeft en u komt er niet meer alleen uit, u heeft doelen maar op de een of andere manier lukt het u nooit ze te behalen, in zo’n geval helpt een counselor u beter met de situatie omgaan of het probleem op te lossen.

Door middel van gesprekken en oefeningen vindt u samen met de counselor het onderliggende probleem en een passende uitweg, zodat u uiteindelijke vrijer in het leven staat.

Een counselor is een objectieve buitenstaander, die kan helpen de problemen in het juiste perspectief te zien. Allereerst helpt de counselor u te ontdekken wat het onderliggende probleem is waar u zich misschien niet van bewust bent. Uw doel word verhelderd en er wordt gekeken, hoe het doel het best bereikt kan worden. De counselor begeleidt u uw doel te bereiken, en blijft u coachen, totdat u zelfstandig verder kunt.

Counseling kan o.a. helpen bij emotionele problemen, stress, relatieproblemen, geen beslissing kunnen nemen, levensloop-, carrièreplanning, het vinden van een levensdoel, verwerking van verlies, eenzaamheid, ondersteuning bij zware, chronische en ongeneeslijke ziekten, ondersteuning voor de naasten van een patiënt en conflicten met andere mensen.

Therapie

Counseling is vooral gericht op hoe u in het hier en nu leeft, terwijl bij therapie ook gekeken wordt naar uw jeugd en verleden. Daar kunt u vaak de oorzaak van uw huidige problemen vinden.

Uw verleden bepaalt voor een groot deel, hoe u uw huidige bestaan ervaart en inricht, hoe u gewend bent te denken, voelen en doen. We ontwikkelen patronen en daar doen we het (als we niet ingrijpen) de rest van ons leven mee.

Als kind leerde u wat goed en fout is en hoe u met uzelf en anderen hoort om te gaan. U leerde waar u naar hoort te streven (zoals bijvoorbeeld geld, carrière of geluk) en waarnaar niet. U leerde te hechten of juist niet.

Daarnaast deed u talloze andere ervaringen op, die de ervaringen uit uw opvoeding compenseerden of juist versterkten. Sommige mensen hadden heel vervelende, misschien wel traumatische ervaringen. Gebeurtenissen waaraan ze nu liever niet meer denken maar waarop ze in reactie misschien wel extra angstig of agressief geworden zijn.

Psychotherapie helpt bij het helen en loskomen van dat verleden.

Voor meer informatie; lees verder onder psychotherapie