Dry Needling

Wat is dry needling?


Dry needling: Niet hetzelfde als acupunctuur!

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig, meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ’energiebanen’ in het lichaam.Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.


Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

 

 

 


Triggerpoints kunnen zich uiten in:


Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?


Wat doet de fysiotherapeut?

  1. De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek, uw klachten analyseren.
  2. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken.
  3. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar de bewuste triggerpoints.
  4. Die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen, om de spieren te ontspannen.


Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje, worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen.


Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort kort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wat vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.


Risico?

Dry Needling is 100% veilig. Uw therapeut weet precies, waar ze wel en niet kan prikken. Risico locaties worden altijd gemeden. U kunt er hooguit een blauwe plek aan over houden, die trekt altijd vanzelf weer weg. Deze ontstaat doordat kleine haarvaatjes (bloedvaatjes) in de huid worden geraakt. Deze dichten en helen zichzelf. Grote bloedvaten liggen dieper en op specifieke plaatsten in het lichaam. Deze worden nooit geraakt.


Wat gebeurt er daarna?

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee, om de verbeterde situatie in stand te kunnen houden.Voor meer informatie over Dry Needling klik hier

 

  Susanne de Vos is Dry Needling Therapeut volgens Dry Needling Systems ©